Údenie sa už oddávna používa ako konzervačná metóda na predĺženie trvanlivosti potravín. Okrem toho slúži na dosiahnutie charakteristickej chuti a vzhľadu výrobku – údený syr má typickú zlatohnedú farbu, jemnú kôrku a jemne pikantnú údenú chuť.
Údenie v priemyselnom potravinárstve už neznamená dym a pálenie suchého dreva. Údenie prebieha v nižších teplotách, 16°C – 18°C. Výrobok vôbec nedochádza priamo do styku s horiacim drevom. Celý proces údenia je riadený automaticky. Počas údenia je dym vychladený v klimatizačnej jednotke udiarne, čím sa eliminuje uľpievanie nežiaducich dechtových produktov pyrolýzy dreva na povrchu údených syrov. Všetky naše výrobky podliehajú prísnej výstupnej kontrole kvality a bezpečnosti. Výrobky sú pravidelne preverované na obsah benzopryrénových zložiek, pričom nikdy nebolo zaznamenané prekročenie ich limitov. Monitoring a registrácia parametrov udiarne je zabezpečovaná v zmysle normy STN EN ISO 9001:2009, HACCP (= analýza rizík a riadenie kritických kontrolných bodov) a požiadaviek orgánov potravinárskeho dozoru.
Kvalita údeného výrobku závisí od kvality používaného dreva, naša spoločnosť údi syry na bukovej štiepke, ktorá dodáva našim údeným výrobkom lahodnú chuť.