Syry údené

Údenie sa už oddávna používa ako konzervačná metóda na predĺženie trvanlivosti potravín. Okrem toho slúži na dosiahnutie charakteristickej chuti a vzhľadu výrobku – údený syr má typickú zlatohnedú farbu, jemnú kôrku a jemne pikantnú údenú chuť.

Údenie v priemyselnom potravinárstve už neznamená dym a pálenie suchého dreva. Údenie prebieha v nižších teplotách, 16°C – 18°C. Výrobok vôbec nedochádza priamo do styku s horiacim drevom. Celý proces údenia je riadený automaticky. Počas údenia je dym vychladený v klimatizačnej jednotke udiarne, čím sa eliminuje uľpievanie nežiaducich dechtových produktov pyrolýzy dreva na povrchu údených syrov. Všetky naše výrobky podliehajú prísnej výstupnej kontrole kvality a bezpečnosti. Výrobky sú pravidelne preverované na obsah benzopryrénových zložiek, pričom nikdy nebolo zaznamenané prekročenie ich limitov. Monitoring a registrácia parametrov udiarne je zabezpečovaná v zmysle normy STN EN ISO 9001:2009, HACCP (= analýza rizík a riadenie kritických kontrolných bodov) a požiadaviek orgánov potravinárskeho dozoru.

Kvalita údeného výrobku závisí od kvality používaného dreva, naša spoločnosť údi syry na bukovej štiepke, ktorá dodáva našim údeným výrobkom lahodnú chuť.

Syry údené

Syry údené
__
Nad Záhorím rovným ako dlaň sa týči malý kopec, ktorý dal meno veľkému syru – Havran.
Bohatá paša sa v telách zdravých kráv mení na vynikajúce mlieko s chuťou tejto krajiny.
Zo širokého okolia privážajú po cestách medzi poľami cisternové autá čerstvé mlieko na spracovanie k nám.
Dokonalá hygiena a technológie sprevádzajú premenu mlieka na syr s vynikajúcimi vlastnosťami.
Po tisícročiach zvyčajnej výroby sa stal z produkcie syra vedecky riadený proces s neustálou kontrolou.
Tradícia, poznanie i náhody priniesli na svet mnoho druhov syra. My ostávame verní syru s vysokou kvalitou.
Charakter syra sa jeho zretím v čase mení. Napokon dospeje až tam, že sa ako priatelia stretneme pri dobrom víne.
© 2024 Syráreň Havran, a.s., Yurkovic Design, tvorba web stránok bohacek.sk